PENSIA ANTICIPATA

ART. 62
    (1) Pensia anticipata se cuvine, cu cel mult 5 ani īnaintea īmplinirii vārstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decāt stagiul complet de cotizare prevazut de prezenta lege.
    (2) Īn cazul persoanelor prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), pentru obtinerea pensiei anticipate, pe lānga conditiile prevazute la alin. (1), este necesara si realizarea stagiului minim de cotizare īn specialitate, prevazut īn anexa nr. 6, si care se afla īn una dintre urmatoarele situatii:
    a) sunt trecute īn rezerva/au īncetat raporturile de serviciu ca urmare a īmplinirii limitei de vārsta īn grad prevazute de statutul cadrelor militare/politistilor/functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare sau ca urmare a reorganizarii unor unitati si a reducerii unor functii din statele de organizare, precum si pentru alte motive sau nevoi ale institutiilor din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale;
    b) sunt trecute īn rezerva sau direct īn retragere/au īncetat raporturile de serviciu ca urmare a clasarii ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de catre comisiile de expertiza medico-militara.
    (3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate nu se iau īn considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) si g, respectiv perioada in care s-a beneficiat de pensie de invaliditate, perioada in care au fost urmate cursurile de zi ale invatamantului universitar, perioada in care s-a satisfacut stagiul militar, perioada in care asiguratul a fost elev al unei scoli miitare/scoli de agenti de polities au student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publice cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar.
    (4) Cuantumul pensiei anticipate se stabileste īn aceleasi conditii īn care se stabileste cel al pensiei pentru limita de vārsta.
ART. 63
    La acordarea pensiei anticipate, reducerea vārstei standard de pensionare prevazute la art. 62 alin. (1) nu poate fi cumulata cu nicio alta reducere reglementata de prezenta lege sau de alte acte normative.
ART. 64
    (1) La data īndeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de vārsta, pensia anticipata se transforma īn pensie pentru limita de vārsta si se recalculeaza prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate īn perioada de suspendare a platii pensiei anticipate.
    (2) Transformarea pensiei anticipate īn pensie pentru limita de vārsta, īn conditiile prevazute la alin. (1), se face din oficiu.


Actele necesare depunerii dosarului de pensionare: