PENSIA ANTICIPATA PARTIALA

ART. 65
    (1) Pensia anticipata partiala se cuvine, cu cel mult 5 ani īnaintea īmplinirii vārstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pāna la 8 ani.
    (2) Īn cazul persoanelor prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), pentru obtinerea pensiei anticipate partiale, pe lānga conditiile prevazute la alin. (1), este necesara si realizarea stagiului minim de cotizare īn specialitate, prevazut īn anexa nr. 6, si care se afla īn una dintre urmatoarele situatii:
    a) sunt trecute īn rezerva/au īncetat raporturile de serviciu ca urmare a īmplinirii limitei de vārsta īn grad prevazute de statutul cadrelor militare/politistilor/functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare sau ca urmare a reorganizarii unor unitati si a reducerii unor functii din statele de organizare, precum si pentru alte motive sau nevoi ale institutiilor din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale;
    b) sunt trecute īn rezerva sau direct īn retragere/au īncetat raporturile de serviciu ca urmare a clasarii ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de catre comisiile de expertiza medico-militara.
    (3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate partiale nu se iau īn considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) si g).
    (4) Cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de vārsta care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare luna de anticipare, pāna la īndeplinirea conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de vārsta.
    (5) Persoanele care au locuit cel putin 30 de ani īn zonele afectate de poluarea remanenta datorita extractiei si prelucrarii minereurilor neferoase cu continut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, respectiv Baia Mare, Copsa Mica si Zlatna, pe o raza de 8 km īn jurul acestor localitati, beneficiaza de reducerea vārstei standard de pensionare cu 2 ani fara penalizarea prevazuta la alin. (4).
    (6) Prevederile alin. (5) se aplica pāna la data de 31 decembrie 2030.
ART. 66
    La acordarea pensiei anticipate partiale, reducerea vārstei standard de pensionare prevazute la art. 65 alin. (1) nu poate fi cumulata cu nicio alta reducere reglementata de prezenta lege sau de alte acte normative.
ART. 67
    (1) La data īndeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de vārsta, pensia anticipata partiala se transforma īn pensie pentru limita de vārsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii prevazute la art. 65 alin. (4) si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate īn perioada de suspendare a platii pensiei anticipate partiale.
    (2) Transformarea pensiei anticipate partiale īn pensie pentru limita de vārsta, īn conditiile prevazute la alin. (1), se face din oficiu.

 

Actele necesare depunerii dosarului de pensionare: