PENSIA DE INVALIDITATE

    ART. 68
    (1) Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, din cauza:
    a) accidentelor de munca si bolilor profesionale, conform legii;
    b) neoplaziilor, schizofreniei si SIDA;
    c) bolilor obisnuite si accidentelor care nu au legatura cu munca.
    (2) Beneficiaza de pensie de invaliditate, īn conditiile prevazute la alin. (1), si persoanele care se afla īn situatiile prevazute la art. 49 alin. (1) lit. c) si g
    (3) Au dreptul la pensie de invaliditate, īn conditiile prevazute la alin. (1) lit. a), si elevii, ucenicii si studentii care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, ca urmare a accidentelor de munca sau bolilor profesionale survenite īn timpul si din cauza practicii profesionale.
    (4) Persoanele care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca si marii mutilati, ca urmare a participarii la lupta pentru victoria Revolutiei din Decembrie 1989 ori īn legatura cu evenimentele revolutionare din decembrie 1989, care erau cuprinsi īntr-un sistem de asigurari sociale anterior datei ivirii invaliditatii din aceasta cauza, au dreptul la pensie de invaliditate īn aceleasi conditii īn care se acorda pensia de invaliditate persoanelor care au suferit accidente de munca.
    ART. 69
    Īn raport cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este:
    a) de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca si a capacitatii de autoīngrijire;
    b) de gradul II, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu pastrarea capacitatii de autoīngrijire;
    c) de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, persoana putānd sa presteze o activitate profesionala, corespunzatoare a cel mult jumatate din timpul normal de munca.
    ART. 70
    (1) Criteriile si normele pe baza carora se face īncadrarea īn gradele I, II si III de invaliditate se stabilesc prin hotarāre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Romān de Informatii, dupa caz, cu avizul Ministerului Sanatatii, care va fi adoptata īn termen de 90 de zile de la data intrarii īn vigoare a prezentului alineat.
    (2) CNPP si casele de pensii sectoriale, prin intermediul Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca si al comisiilor centrale de expertiza medico-militara ale Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Romān de Informatii, dupa caz, organizeaza, īndruma si controleaza activitatea de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca.
    ART. 71
    (1) Evaluarea capacitatii de munca, īn vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face, la cerere, de catre medicul specializat īn expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul CNPP, denumit īn continuare medic expert al asigurarilor sociale, iar īn cazul persoanelor prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), de catre comisiile de expertiza medicomilitara de pe lānga spitalele din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala.
    (2) Pentru evaluarea capacitatii de munca, cererea si documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul casei teritoriale de pensii competente, īn functie de domiciliul solicitantului, sau, dupa caz, la comisiile de expertiza medicomilitara de pe lānga spitalele din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala.
    (3) Īn urma examinarii clinice si analizarii documentelor medicale, medicul expert al asigurarilor sociale completeaza raportul de expertiza medicala a capacitatii de munca si emite decizia medicala asupra capacitatii de munca. Īn cazul persoanelor prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), comisiile de expertiza medico-militara de pe lānga spitalele din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala emit decizii medicale de īncadrare īntr-un grad de invaliditate, care vor fi avizate de comisia centrala de expertiza medico-militara a Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor sau a Serviciului Romān de Informatii, dupa caz.
    (4) Īn situatia īn care, pentru emiterea deciziei medicale prevazute la alin. (3), sunt necesare investigatii sau examinari de specialitate suplimentare, medicul expert al asigurarilor sociale propune, dupa caz, prelungirea duratei concediului pentru incapacitate temporara de munca, īn conditiile legii.
    (5) Decizia medicala prevazuta la alin. (3) se emite īn termen de 45 de zile de la data īnregistrarii cererii si se comunica īn termen de 5 zile de la emitere. Īn situatiile prevazute la alin. (4), termenul de emitere a deciziei medicale se prelungeste corespunzator.
    (6) Decizia medicala asupra capacitatii de munca poate fi contestata, īn termen de 30 de zile de la comunicare, la comisiile medicale de contestatii sau la comisiile centrale de expertiza medico-militara ale Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Romān de Informatii, dupa caz.
    (7) Comisiile medicale de contestatii functioneaza īn cadrul centrelor regionale de expertiza medicala a capacitatii de munca si Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca.
    (8) Contestatia prevazuta la alin. (6) se solutioneaza īn termen de 45 de zile de la īnregistrare. Decizia emisa īn solutionarea contestatiei se comunica īn termen de 5 zile de la data solutionarii.
    (9) Deciziile comisiilor medicale de contestatii si ale comisiilor centrale de expertiza medico-militara ale Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Romān de Informatii date īn solutionarea contestatiilor prevazute la alin. (8) pot fi atacate la instantele judecatoresti competente īn termen de 30 de zile de la comunicare.
    (10) Deciziile medicale asupra capacitatii de munca, precum si deciziile prevazute la alin. (9) necontestate īn termen ramān definitive.
    ART. 72
    Īn vederea efectuarii de investigatii si examinari de specialitate suplimentare, CNPP, prin institutiile subordonate, poate īncheia contracte de prestari de servicii medicale cu unitati sanitare de specialitate, īn conditiile legii.
    ART. 73
    (1) Persoanele care si-au pierdut capacitatea de munca din cauza unor boli obisnuite sau a unor accidente care nu au legatura cu munca beneficiaza de pensie de invaliditate daca au realizat stagiul de cotizare necesar īn raport cu vārsta, conform tabelului nr. 3.

    Tabelul nr. 3

+------------------------------------------------+

¦Vārsta persoanei la ¦                           ¦

¦data emiterii       ¦Stagiul de cotizare necesar¦

¦deciziei medicale   ¦         (ani)             ¦

¦asupra capacitatii  ¦                           ¦

¦de munca            ¦                           ¦

+--------------------+---------------------------¦

¦ pāna la 20 ani     ¦             1             ¦

+--------------------+---------------------------¦

¦de la 20-23 ani     ¦             2             ¦

+--------------------+---------------------------¦

¦    23-25 ani       ¦             3             ¦

+--------------------+---------------------------¦

¦    25-29 ani       ¦             6             ¦

+--------------------+---------------------------¦

¦    29-33 ani       ¦             9             ¦

+--------------------+---------------------------¦

¦    33-37 ani       ¦            11             ¦

+--------------------+---------------------------¦

¦    37-41 ani       ¦            14             ¦

+--------------------+---------------------------¦

¦    41-45 ani       ¦            17             ¦

+--------------------+---------------------------¦

¦    45-49 ani       ¦            20             ¦

+--------------------+---------------------------¦

¦    49-53 ani       ¦            23             ¦

+--------------------+---------------------------¦

¦    53-57 ani       ¦            25             ¦

+--------------------+---------------------------¦

¦    57-60 ani       ¦            26             ¦

+--------------------+---------------------------¦

¦Peste 60 de ani     ¦            27             ¦

+------------------------------------------------+

    (2) Au dreptul la pensie de invaliditate si persoanele prevazute la art. 58 lit. a) si b) si art. 59, daca au realizat cel putin jumatate din stagiul de cotizare necesar prevazut īn tabelul nr. 3.
    ART. 74
    Au dreptul la pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare realizat, persoanele prevazute la art. 68 alin. (1) lit. a) si b), alin. (2), (3) si (4).
    ART. 75
    (1) La stabilirea pensiei de invaliditate se acorda un stagiu potential, determinat ca diferenta īntre stagiul complet de cotizare prevazut īn anexa nr. 5 sau, dupa caz, anexa nr. 6 si stagiul de cotizare realizat pāna la data acordarii pensiei de invaliditate.
    (2) Stagiul potential rezultat conform alin. (1) nu poate fi mai mare decāt stagiul de cotizare pe care persoana l-ar fi putut realiza de la data acordarii pensiei de invaliditate pāna la īmplinirea vārstei standard de pensionare, prevazuta īn anexa nr. 5 sau, dupa caz, anexa nr. 6, la care poate solicita pensie pentru limita de vārsta.
    ART. 76
    (1) Īn situatia gradului III de invaliditate, stagiul potential prevazut la art. 75 alin. (1) se acorda numai persoanelor prevazute la art. 74.
    (2) Persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare ca nevazator sau īn conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat li se acorda un stagiu potential, determinat ca diferenta īntre stagiile de cotizare cerute de art. 58 si 59 si stagiile de cotizare realizate pāna la data acordarii pensiei de invaliditate.
    ART. 77
    (1) Pensionarii de invaliditate īncadrati īn gradul I de invaliditate au dreptul, īn afara pensiei, la o indemnizatie pentru īnsotitor, īn cuantum fix.
    (2) Cuantumul indemnizatiei pentru īnsotitor reprezinta 80% din valoarea unui punct de pensie, stabilita īn conditiile legii.
    (3) Indemnizatia pentru īnsotitor se suporta de la bugetul de stat.
    ART. 78
    (1) Pensionarii de invaliditate sunt supusi revizuirii medicale periodic, īn functie de afectiune, la intervale cuprinse īntre un an si 3 ani, pāna la īmplinirea vārstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de medicul expert al asigurarilor sociale sau, dupa caz, de catre comisiile centrale de expertiza medico-militara.
    (2) Dupa fiecare revizuire medicala, medicul expert al asigurarilor sociale, respectiv comisiile centrale de expertiza medico-militara emit o noua decizie medicala asupra capacitatii de munca, prin care se stabileste, dupa caz:
    a) mentinerea īn acelasi grad de invaliditate;
    b) īncadrarea īn alt grad de invaliditate;
    c) redobāndirea capacitatii de munca.
    (3) Dreptul la pensie de invaliditate se modifica sau īnceteaza īncepānd cu luna urmatoare celei īn care s-a emis decizia medicala asupra capacitatii de munca, emisa īn urma revizuirii medicale.
    (4) Neprezentarea, din motive imputabile pensionarului, la revizuirea medicala atrage suspendarea platii pensiei īncepānd cu luna urmatoare celei īn care era prevazuta revizuirea medicala sau, dupa caz, īncetarea platii pensiei, īn conditiile legii.
    (5) Revizuirea medicala se poate efectua si la cererea pensionarilor, daca starea sanatatii lor s-a īmbunatatit sau, dupa caz, s-a agravat.
    (6) Decizia medicala asupra capacitatii de munca emisa la revizuirea medicala urmeaza aceleasi proceduri de contestare si solutionare, conform prevederilor art. 71.
    ART. 79
    (1) Nu mai sunt supusi revizuirii medicale pensionarii de invaliditate care:
    a) prezinta invaliditati care afecteaza ireversibil capacitatea de munca;
    b) au īmplinit vārstele standard de pensionare prevazute de prezenta lege;
    c) au vārsta mai mica cu pāna la 5 ani fata de vārsta standard de pensionare si au realizat stagiile complete de cotizare, conform prezentei legi.
    (2) Constatarea situatiilor prevazute la alin. (1) lit. a) se face numai cu avizul Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de Munca sau al comisiilor centrale de expertiza medico-militara ale Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Romān de Informatii, dupa caz.
    ART. 80
    (1) Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de Munca, centrele regionale de expertiza medicala a capacitatii de munca sau comisiile centrale de expertiza medico-militara ale Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Romān de Informatii pot convoca pentru expertizare pensionarul de invaliditate. Concluziile expertizarii sunt obligatorii si definitive.
    (2) Neprezentarea la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de Munca, la centrele regionale de expertiza medicala a capacitatii de munca sau la comisiile centrale de expertiza medico-militara ale Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Romān de Informatii, din motive imputabile pensionarului, atrage suspendarea platii pensiei.
    (3) Suspendarea platii pensiei prevazute la alin. (2) se face īncepānd cu luna urmatoare celei īn care neprezentarea s-a comunicat catre casa teritoriala de pensii sau catre casa de pensii sectoriala, dupa caz.
    ART. 81
    (1) Pensionarii de invaliditate, cu exceptia celor prevazuti la art. 79 alin. (1), sunt obligati sa urmeze programele recuperatorii īntocmite de medicul expert al asigurarilor sociale care a emis decizia medicala asupra capacitatii de munca, īn vederea reintegrarii socioprofesionale.
    (2) Neīndeplinirea, din motive imputabile pensionarului, a obligatiei prevazute la alin. (1) atrage suspendarea platii pensiei īncepānd cu luna urmatoare constatarii.
    (3) Casele teritoriale de pensii si casele de pensii sectoriale efectueaza controlul asupra respectarii programelor recuperatorii, pe baza normelor metodologice emise.
    (4) Suspendarea platii pensiei īnceteaza cu luna urmatoare reluarii sau, dupa caz, īnceperii programelor recuperatorii.
    ART. 82
    (1) La data īndeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de vārsta, pensia de invaliditate devine pensie pentru limita de vārsta.
    (2) Īn situatia prevazuta la alin. (1) se acorda, din oficiu, cuantumul cel mai avantajos.
    (3) Indemnizatia pentru īnsotitor prevazuta la art. 77 se mentine si pe durata acordarii pensiei pentru limita de vārsta.

 

Actele necesare depunerii dosarului de pensionare: