PENSIA DE URMAS

    ART. 83
    Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau īndeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.
    ART. 84
    Copiii au dreptul la pensie de urmas:
    a) pāna la vārsta de 16 ani;
    b) daca īsi continua studiile īntr-o forma de īnvatamānt organizata potrivit legii, pāna la terminarea acestora, fara a depasi vārsta de 26 de ani;
    c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit īn perioada īn care se aflau īn una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).
    ART. 85
    (1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la īmplinirea vārstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
    (2) Īn cazul īn care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de casatorie īn minus.
    ART. 86
    (1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de vārsta, pe perioada īn care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin un an.
    (2) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de vārsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie ori daca acestea sunt mai mici de 35% din cāstigul salarial mediu brut, prevazut la art. 33 alin. (5).
    ART. 87
    Sotul supravietuitor care nu īndeplineste conditiile prevazute la art. 85 si la art. 86 alin. (1) beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca īn aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau daca acestea sunt mai mici de 35% din cāstigul salarial mediu brut, prevazut la art. 33 alin. (5).
    ART. 88
    Sotul supravietuitor care are īn īngrijire, la data decesului sustinatorului, unul sau mai multi copii īn vārsta de pāna la 7 ani, beneficiaza de pensie de urmas pāna la data īmplinirii de catre ultimul copil a vārstei de 7 ani, īn perioadele īn care nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau daca acestea sunt mai mici de 35% din cāstigul salarial mediu brut, prevazut la art. 33 alin. (5).
    ART. 89
    (1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
    a) pensia pentru limita de vārsta aflata īn plata sau la care ar fi avut dreptul, īn conditiile legii, sustinatorul decedat;
    b) pensia de invaliditate gradul I, īn cazul īn care decesul sustinatorului a survenit īnaintea īndeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de vārsta.
    (2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), īn functie de numarul urmasilor īndreptatiti, astfel:
    a) 50% - pentru un singur urmas;
    b) 75% - pentru 2 urmasi;
    c) 100% - pentru 3 sau mai multi urmasi.
    ART. 90
    Cuantumul pensiei de urmas, īn cazul orfanilor de ambii parinti, se stabileste prin īnsumarea drepturilor de pensie de urmas, calculate dupa fiecare parinte.
    ART. 91
    Īn cazul modificarii numarului de urmasi, pensia se recalculeaza īn conformitate cu dispozitiile art. 89 alin. (2).
    ART. 92
    Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si īndeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.
    ART. 93
    Persoanele prevazute la art. 84 lit. c) si la art. 86 alin. (1) sunt expertizate, revizuite medical si au obligatia de a urma programele recuperatorii, conform reglementarilor prevazute pentru pensia de invaliditate.

 

Actele necesare depunerii dosarului de pensionare:

IN SITUATIA IN CARE DECEDATUL NU ERA PENSIONAR


IN SITUATIA IN CARE DECEDATUL ERA PENSIONAR